06 - 86 83 86 81 - bgg 024-6221685 svo@xs4all.nl

Nieuwsarchief van seizoen 2015-2016

Overasselt in 4-daagsesfeer op woensdag 20 juli

Op woensdag 20 juli 2016 speelt de 20-koppige Schiltwalder Blaskapelle weer in ons Verenigingsgebouw na één jaar afwezigheid. Met zowel nieuw repertoire als ook met succesnummers uit die voorgaande jaren. Van dit optreden wordt door de geluidstechnici van het Verenigingsgebouw een CD-opname gemaakt. Bovendien kunt u ook genieten van een optreden van het Overasselts Koor Engsele .

Aanvang: 19:30 uur
Entree: GRATIS

Afscheid van Ieke van der Burgt

Woensdag 30 juni nam vrijwilligster Ieke van der Burgt na 5 gezellige jaren trouwe dienst afscheid van “haar” klanten , o.a. popkoor Splendid . Hennie van Lin heeft haar kort toegesproken met o.a. het compliment: “Jij maakte van De Ontmoeting een huiskamer” en bedankte haar voor de geweldige inzet. We gaan haar zeker missen.

Kermisdansen in Overasselt

Eind juni is het weer kermis in Overasselt. Op dinsdagmiddag 28 juni is er een gezellige dansmiddag met live-orkest Aldörum. Het belooft een hele gezellige middag te worden, want het is dan al weer een tijdje geleden dat Aldörum in de prachtige zaal heeft gespeeld. Vanaf 13:30 uur bent u van harte welkom. De entree bedraag € 5.-, inclusief een lekker welkomstdrankje. LET OP! De kermis staat opgesteld op het Dorpsplein. De normale weg naar het Verenigingsgebouw is daardoor gestremd. Neem vanaf Groesbeek de afslag links bij de kerk van Overasselt waar u kunt parkeren. Vanaf Nederasselt neemt u de eerste weg rechts als u Overasselt binnen rijdt.

Zoals altijd is de organisatie in de vertrouwde handen van DIO Dansen In Overasselt. Zij organiseren elke vrijdagavond de gezellige 50+ dansavond van 19:30 tot 23:00 uur in het Verenigingsgebouw. Elke week wisselen de DJ’s en zijn er gratis hapjes. Loop eens gezellig binnen en dans mee.

“Kermismeisje” Truus komt vertellen over de kermis

Van vrijdag 24 tot en met dinsdag 28 juni is het kermis in Overasselt. Deze begint met een vertelling van Truus Janssen-Saedt, een eindweegs in de negentig inmiddels, maar nog vol kermisherinneringen uit haar jeugd.

Truus groeide op als kermismeisje tussen de botsauto’s en de schommels van haar vader, die als kermisexploitant de Nederlandse kermissen afreisde met zijn attracties. Truus is een rechtstreekse telg van deze bekende kermisfamilie uit Groesbeek. Ze heeft haar hele huwelijksleven met haar Wim (bekend van de voetbaltoto) in Overasselt gewoond, maar brengt nu haar oude levensdag door in het verzorgingshuis Catharinahof in Grave. Ze houdt nog altijd van vrolijkheid en feestgedruis om haar heen en het Overasseltse carnaval was later dan ook een jaarlijkse opsteker voor haar.

Vrijdag 24 juni komt zij daarover vertellen bij de Vertelgroep in Overasselt. Zij wil haar belevenissen als jong “meiske” nog één keer met haar toehoorders delen. De bijeenkomst begint om 10.00 uur in het Verenigingsgebouw. Iedereen is welkom. Ook mag iedereen de verhalen van Truus aanvullen met eigen kermiservaringen (bijvoorbeeld: hoe en wanneer kwam men vroeger aan een relatie op de kermis? Welke soort dansen waren populair? Hoe laat moest men van de ouders thuis zijn?). Eertijds stond de kermis op het Balkanveld. Wie heeft daar nog herinneringen aan? Na de oorlog stond een deel van de kermis aan de Hoogstraat voor de panden van kapsalon Van Lin en broer Martien van Lin (de elektriciteitszaak). Daar trok met name Gerard Meeuwssen (Grad de Mews) uit Wijchen altijd veel bekijks als hij met zijn schommel drie of vier “over de kop” ging. Ook zijn er nog een aantal foto’s voorhanden van de Overasseltse kermis, die op een groot beeldscherm zullen worden vertoond. Daarop is onder meer te zien hoe de jonge Truus en Wim Janssen-Saedt de kermis in Overasselt exploiteerden.

Expositie van Jan Willems: een “eigenaardige” lijnkunstenaar

Jan_Willems_2Vanaf donderdag 28 april tot en met 16 augustus 2016 is werk van de Overasseltse kunstenaar Jan Willems (1949) te bewonderen. Hij heeft lange tijd gewerkt in Atelier Matisse in het Mozaïek in Wijchen. Daar werkte hij zeer geconcentreerd aan een soort van netwerk, labyrint, structuur, van horizontale en verticale lijnen. Door het lijnenspel ontstaan er gesloten rechthoeken en vierkantjes, waar Jan dan weer met grote precisie rondjes inzet. En voortdurend wrijft hij met zijn hand over zijn werk, wat een glimmende grauwsluier veroorzaakt.

Voor meer informatie: kijk op de pagina Exposities .

 

 

Tijdelijke expositie van Janneke Stulemeijer-Kromhout

Van 20 t/m 27 april hangt er werk van kunstenares Janneke Stulemeijer-Kromhout in ons gebouw. Het zijn kleurrijke schilderijen van acrylverf, zowel figuratief als abstract. Enkele zijn bovendien voorzien van andere materialen, hetgeen een bijzonder effect teweegbrengt. Voor meer informatie kunt u terecht in het Expositie archief.

Dansen met Live orkest Aldörum

Op dinsdagmiddag 8 maart organiseert DIO (Dansen In Overasselt) weer een gezellige 50+ dansmiddag in het Verenigingsgbouw. Op de klanken van het welbekende orkest Aldörum kan er weer volop gedanst worden. De entree is 5 euro inclusief een kopje koffie of thee. U bent van harte welkom. Aanvang 13:30 uur.

DIO organiseert ook iedere vrijdagavond een gezellige 50+ dansavond met elke week wisselende DJ’s en gratis hapjes. De entree bedraagt dan € 2,50 en de avond begint om 19:30 uur. Meer info: 024-6221967

Jo Loeffen: “Doe het met plezier!”

Het is een kenmerkend straatbeeld in het hart van Overasselt. Iedereen die in het dorp woont, op bezoek komt of er gewoon doorheen fietst of rijdt, heeft hem vast wel eens aan het werk gezien rondom het Verenigingsgebouw. De man met de lichtblauwe stofjas, prullenbakken leegmakend of schoffelend door een plantsoen. Jo Loeffen is een vrijwilliger met een gouden randje. Altijd in dienst van de dorpse gemeenschap waarin hij woont, leeft en werkt.

Dit kenmerkende straatbeeld zal echter verdwijnen. Want Jo stopt ermee. Augustus vorig jaar is hij 80 geworden. Jo: “Een mooie leeftijd om te stoppen met het buitenonderhoud. Ik wil mijn tijd aan andere dingen gaan besteden.” Maar binnen in het Verenigingsgebouw blijft Jo wel klussen. “Het is een leuke, actieve groep mensen. Belangrijk om dat in stand te houden. Hennie van Lin, de manager van het gebouw, is daarin de drijvende kracht. We krijgen alle medewerking en dat is prettig.” Van de andere kant baart het hem wel zorgen dat de groep vrijwilligers vooral bestaat uit ouderen. “We moeten zorgen dat we jongere mensen vinden die ons willen helpen en klaar staan als wij het niet meer kunnen of willen. Daar moeten we nu al naar op zoek. En dat is best lastig want iedereen is tegenwoordig al zo druk.”
Toen Jo 21 jaar geleden met de VUT ging, werd hij gevraagd om wat klusjes in het Verenigingsgebouw te doen. Daar bleef het niet bij want ook buiten om het gebouw was en is er genoeg te doen. Het netjes maken en onderhouden van het buitenterrein heeft Jo altijd een prettige klus gevonden. “Het is fijn als gezien en gewaardeerd wordt wat je doet. Bijvoorbeeld als er fietsers op het bankje zitten uit te rusten en tegen je zeggen dat alles er zo keurig bij ligt. Dan is dat leuk om te horen. Daar doe je het uiteindelijk toch voor. En het is een prima uitstraling voor het Verenigingsgebouw.” Ook de luchtfoto van het gebied, die hij ooit eens kreeg, vindt Jo een mooie waardering. Daarop is te zien hoe netjes alles er bij ligt. Jo realiseert zich dat het niet makkelijk zal zijn om iemand te vinden die het buitenonderhoud op zich gaat nemen. Toch heeft hij wel een mooi advies voor een eventuele opvolger(s); “Het mag geen “moeten” zijn. Deel je eigen tijd in. Als je het wil doen, heel graag zelfs, doe het dan met plezier!”

Expositie schilderijen van Joanna Paree

Vanaf zaterdag 13 februari tot zaterdag 24 april is in ons Verenigingsgebouw werk te bewonderen van de Cuijkse schilderes Joanna Paree. Zij is een uiterst sobere schilder. Een basaal schilder.
Haar abstracte doeken manen je verbeelding , verhit door de hectiek van alledag, tot rust. Ze zijn, zo te voelen, de vrucht van in verf gestolde meditatie en staan niet in dienst van onze digitaal opgezweepte beeldcultuur.
Enkel bespeur je misschien hier of daar een vermoeden van een horizon, dus van een landschap. Lees meer op onze expositiepagina.

VERENIGINGSGEBOUW OVERASSELT START EIGEN REPAIR CAFÉ

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Het Verenigingsgebouw in Overasselt organiseert op vrijdag 5 februari het eerste Repair Café.

In het Verenigingsgebouw in Overasselt, draait het op 5 februari allemaal om repareren. Tussen 14.00 en 17.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies” alles wat het niet meer doet is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. Het is de bedoeling dat het Repair Café iedere eerste vrijdagmiddag van de maand gaat draaien. Zet maar vast in je agenda! Kijk hier voor meer informatie:

De tweede enige echte Overasseltse Nieuwjaarsduik.

Alléén voor echte mannen??
Vooruit: ook stoere vrouwen zijn welkom.
Op 1 januari 2016 in de Maas bij boerderij Den Tempel om 14.00 uur!!!!

Dé kans om je onsterfelijk te maken!
En men zal nog lang over je praten.
Dus: Zorg dat je erbij bent.
Inschrijven hoeft niet.
En: het is helemaal gratis!
Na afloop even opwarmen voor helden en toeschouwers in de Veldschuur ter plaatse aan de dijk.

Poeiersuukerbal op 1 januari 2016 vanaf 20:30 uur

Op nieuwjaarsdag is het weer tijd voor het alom bekende Poeiersuukerbal. Daar moet je zijn geweest om het nieuwe jaar goed in te luiden.

Om verder in de gaten te houden:

09-01-2016: Feestelijke prijsuitreiking Overasseltse kwis: 20:00 uur
10-01-2016: Jeugdprinsverkiezing Luilekkerland met livemuziek: 13:30 uur
23-01-2016: KZMU pronkzitting: 20:00 uur
24-01-2016: KZMU pronkzitting: 13:30 uur
05-02-2016: Feestelijke opening van de carnaval georganiseerd door biljartvereniging Geen Keus. Iedereen welkom. Feest met leuke prijzen: 20:30 uur

“Een indiaan in huis”, een herkenbare voorstelling over autisme

Indigo organiseert samen met Mantelzorg Heumen en MEE de voorstelling “Een indiaan in huis” van theatergroep Bint, in de gemeente Heumen. Een herkenbare en ontroerende voorstelling over autisme en de impact ervan op de nabije omgeving.

In “˜Een indiaan in huis” staat Casper centraal. Casper weet alles van Indianen en het liefst ordent hij elke dag de veertjes van zijn indianentooi. In de wereld van de indianen is alles overzichtelijk. Maar voor zijn ouders is deze indianenwereld soms lastig. Hoe is het om een indiaan in huis te hebben?

De voorstelling is speciaal bedoeld voor mensen die te maken hebben met autisme (ouders, familie, hulpverleners, leerkrachten) uit de gemeente Heumen. Op basis van verhalen en ervaringen van ouders is deze voorstelling tot stand gekomen.

POW-WOW
Geheel in de traditie van de indianen volgt na de voorstelling een pow-wow: dat is een bijeenkomst van wijze indianen die hun krachten bundelen. Wij nodigen u hierbij uit uw eigen ervaringen uit te wisselen. Dit gebeurt met behulp van prikkelende kaartjes en simpele regels.
Theatergroep Bint wil theater gebruiken om contact tussen mensen te bevorderen. In dit nagesprek is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, vragen en tips, zodat het publiek ook echt iets meeneemt na de voorstelling.

AANMELDEN BIJ INDIGO
Wilt u erbij zijn? Dat kan! De voorstelling is op donderdag 22 oktober, van 19.30 tot 22.00 uur in het Verenigingsgebouw, Willem Alexanderstraat 1 in Overasselt.

Deelname is gratis, aanmelden verplicht. U kunt zich aanmelden bij Indigo via 026-3124483 of info@indigogelderland.nl. Kijk voor meer informatie op www.indigo.nl.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit persbericht? U kunt contact opnemen met Dieke de Koning, preventiewerker Indigo: 06-31673133 of d.de.koning@indigogelderland.nl

Het Verenigingsgebouw heeft een nieuwe voorzitter

Tijdens de uitgestelde vergadering van de Raad van Toezicht is door alle aanwezigen Wim Cousijn unaniem gekozen als nieuwe voorzitter van Stichting Verenigingsgebouw Overasselt. Fief Bleeser draagt na 9 jaar, waarvan 1 jaar als bestuurslid en 8 jaar als voorzitter, de sleutels over aan Wim Cousijn en wenst hem veel succes met deze uitdagende functie.

TUSSEN KUNST EN KITSCH OF IS DÁ NOU KUNST?

U hebt zonder twijfel wel eens gekeken naar het populaire TV programma “Tussen Kunst en Kitsch”. Bezoekers zijn benieuwd naar de waarde van hun vaas, schilderij, oud horloge of een ander kleinood. Een deskundige onderzoekt het voorwerp, vertelt over de oorsprong en geeft tenslotte een indicatie van de geldelijke waarde.
Op 13 september krijgt u de kans dichtbij huis uw geliefde object te laten beoordelen. In het Verenigingsgebouw bekijkt theoloog, kunsthandelaar en beëdigd taxateur Peter Dullaert uit Diepenveen de aangeboden voorwerpen.

Uw kunst of kitsch kunt u tussen 14 en 16 uur laten taxeren.
Mensen met schilderijen wordt gevraagd een foto van hun schilderij vooraf toe te zenden naar w.cousijn@kpnmail.nl zodat de taxateur al vast een en ander kan uitzoeken.

Heeft u ook zin om uw (kunst)voorwerpen te laten taxeren? Kom dan naar Verenigingsgebouw Overasselt.

Datum: zondag 13 september 2015
Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Entree: gratis

U kunt hier het complete programma downloaden van de Open Monumenten Dag van de gemeente Heumen.

Vakantiesluiting Verenigingsgebouw Overasselt 2015

Deze zomer is Verenigingsgebouw Overasselt gesloten van maandag 27 juli 2015 tot en met zondag 16 augustus 2015. In navolging van het succesvolle experiment van vorig jaar, zullen er op de maandagmiddagen in de genoemde weken WEL activiteiten zijn. Er is gelegenheid tot biljarten en kaarten van 13.00 tot 17.00 uur in De Ontmoeting. Ook verzorgt de KBO in de Soos activiteiten.
De KBO-leden krijgen nadere informatie via hun eigen vereniging. Ook de bibliotheek zal dan voor leden “zelfverzorgend” open zijn tijdens genoemde tijd op maandagmiddagen.

Ook “Samen Aan Tafel” op de vrijdagen, gaat tijdens de vakantiesluiting gewoon door!

Zegt het voort!

Om te voorkomen dat U voor een gesloten deur komt of dat onze vrijwilligers onnodig voorbereidingen treffen of aanwezig zijn, in de komende weken en direct na de vakantietijd, vraag ik u het volgende: “Om passende openingstijden en barhulproosters te maken heb ik graag van uw vereniging een opgave van de onderbreking van activiteiten, rondom de zomervakantie betreffende de weken 25 tm 35 !”

Enkele verenigingen hebben dit al doorgegeven, dank daarvoor!
Met z’n allen maken we er een mooie zomer(vakantie) van!!

Ook namens het bestuur van ons Verenigingsgebouw:
Dank en groet,
Hennie van Lin

Vierdaagseconcert Overasselt met The Customs Stage Band op 22 juli 2015

Op woensdag 22 juli, in de Vierdaagseweek, vindt in het Verenigingsgebouw weer het jaarlijkse Vierdaagseconcert plaats. De afgelopen jaren werd dit concert gegeven door het Zwitserse orkest Die Schiltwalder Blaskapelle. Dit jaar tapt het Verenigingsgebouw uit een ander vaatje. Het concert wordt nu verzorgd door The Customs Stage Band. Een garantie voor een muzikaal feestje.

De kleine bigband bestaat uit leden van het Orkest van de Nederlandse Douane. Zangeres Isabella Ramaekers begint elk optreden met heerlijke jazzy- en easy listening muziek. Of het nu gaat om herkenbare muziek uit de jaren ’40 en ’50 of zwoele Zuid-Amerikaanse klanken, The Customs Stage Band voert je moeiteloos mee op hun muzikale reis. Met een fris en gevarieerd programma zorgen zij ervoor dat elk optreden een feestje is waarbij niemand lang stil kan blijven staan.

Heeft u ook zin in een swingend avondje uit om de zomervakantie in te luiden? Kom dan naar Verenigingsgebouw Overasselt.

Datum: woensdag 22 juli 2015
Aanvang: 20:00 uur
Zaal open: 19:30 uur
Entree: gratis