06 - 86 83 86 81 - bgg 024-6221685 svo@xs4all.nl

Expositie Joanna Paree

In het Verenigingsgebouw te Overasselt hangt vanaf zaterdag 13 februari 2016 een ruime keuze uit het werk van de pur sang coloriste Joanna Paree uit Cuijk.
Zij is een uiterst sobere schilder. Een basaal schilder.
Haar abstracte doeken manen je verbeelding , verhit door de hectiek van alledag , tot rust. Ze zijn, zo te voelen, de vrucht van in verf gestolde meditatie en staan niet in dienst van onze digitaal opgezweepte beeldcultuur.
Enkel bespeur je misschien hier of daar een vermoeden van een horizon, dus van een landschap.
Om die speciale Paree-rust te benaderen , dus haar werk te begrijpen, is de makkelijkste manier eveneens basale meditatie:
Wat je ziet zijn rechthoekige, op latten gespannen linnen doeken zonder lijst, waarop, waarschijnlijk vaak enkel met een paletmes, olieverf is aangebracht . Dat is de simpele grofstoffelijke basis, de drager van haar kunst. Aan de structuur van de verfhuid is vaak af te lezen hoe het linnen door het paletmes bespeeld is; nu eens ritmisch fors met een trefzekere toets, dan weer zacht aaiend, dof of helder.
Daar kunnen dan pasteuze “bossages” op groeien, of speelse inscripties op verschijnen als handschriften uit een onbekende cultuur. Aangenaam of gewijd; het is om het even.

Ja, het werk van Joanna Paree is op een vitale manier sereen. Krachtig.
Of de doeken in verzonken kleuren gedrenkt zijn of stralen als de lucht bij het opkomen van de zon, doet er niet toe, ze zijn zichzelf gelijk.
Echte stemmingswisselingen lees je er niet in en zeker geen spoor van expressionistische gevoelsexplosies. Die behoren tot een beeldcultuur waar Joanna Paree geen boodschap aan lijkt te hebben. Haar schildershand is nu eens speels, dan weer meditatief, maar enkel de kleuren mogen spreken ..

Zie verder www.joannaparee.nl

Van zaterdag 13 februari tot zaterdag 16 april 2016